maandag 31 oktober 2016

Stadspark in herfstkleuren


component
beschrijving

betekenis

Geef aan op welke manier je de inhoud van de opdracht hebt verwerkt? Vertel daarbij ook welke associaties je hebt gehad bij het onderwerp.
Park schilderen in herfst kleuren:
Tijdens de voorbereiding van deze opdracht dacht ik terug aan de wandelingen met de hond van mijn vriend in een park in Oudewater. Ik liep hier vaak in de herfst, het was een prachtig gezicht. Vroeger interesseerde mij de natuur minder. De laatste tijd merk ik dat ik er steeds meer om geef en kan ik hier ook meer van genieten. Ik vind het vooral een mooi gezicht wanneer het nog vroeg in de ochtend is en de zon net op komt. De kleuren zijn dan erg mooi.



vorm
Leg aan de hand van je resultaat uit welke beeldaspecten je hebt toegepast. Waar in het werk is dat goed te zien? (eventueel detailfoto’s toevoegen).

In mijn compositie zit een doorkijkje.
Ik heb de volgende beeldaspecten gebruikt:
-          Tijdens het maken van de schets heb ik gebruik gemaakt van een horizon.
-          Nuances en contrasten.
-          Diepte suggestie, groot-klein door bomen vooraan groot weer te geven en achteraan klein (repoussoir).
-          Ik heb gebruik gemaakt van overlapping want de voorste bomen overlappen de achterste bomen.

Ik heb door goed te kijken naar de tonen van de afbeelding geprobeerd de lichte tonen op de achtergrond te houden en de donkere tonen op de voorgrond. Hierdoor is de diepte duidelijk aanwezig.


materie
Met welk materiaal heb je gewerkt? Wat vond je van het gebruik van dat materiaal? Had je een nog andere materialen of gereedschappen willen gebruiken en zo ja waarom?
-          Potlood
-          Verf: zwart, wit, bruin, rood, geel en groen.
-          Kwasten en penselen
-          Papier
-          Water
-          Schort
Het was lastig om te beginnen met verven. Ik was bang om fouten te maken, maar ik kwam er al snel achter dat dit nergens voor nodig was. Je kunt het schilderwerk gemakkelijk bewerken,  je moet niet bang zijn om fouten te maken want dat ga je terug zien in je werk.


Beschouwing







Welke beelden heb je gebruikt om je te laten inspireren over het onderwerp? Welke beelden hebben je goede informatie gegeven over de beeldaspecten? Welke voorbeelden hebben je op een spoor gezet voor het werken met het materiaal en de techniek? Geef aan waar je dat in het werk duidelijk terugziet (eventueel detailfoto’s toevoegen).

-          De wandelingen in het park in de herfst.
-          Ik ben in het landschap achter mijn huis gaan kijken.
-          Ik heb gebruik gemaakt van de afbeeldingen.
-          De eerste foto geeft de dieptesuggestie goed weer.
-          De laatste twee foto`s heb ik vooral gebruikt ter inspiratie voor de kleuren en tonen.

werkwijze

Had je al eens eerder met dit materiaal en deze techniek gewerkt? Wat heb je daarover nieuw ontdekt? Wat vond je lastig?

Ik ben gestart met een snelle schets van het park met potlood. Vervolgens ben ik de achtergrond gaan schilderen. Hierbij had ik eerst te veel verf gebruikt en kwam ik er later achter dat je dit beter wat dunner kunt doen. Dit ging een stuk beter en er kwam al snel vorm in de compositie. Daarna ben ik de donkere tonen gaan verven zoals de bomen en het pad. Hierbij was het erg belangrijk om de juiste kleuren te mengen om tot het gewenste resultaat te komen.


onderzoek





Beschrijf en laat met beelden zien welke stappen je in het werkproces hebt gezet. Welke keuzes heb je gemaakt en waarom? Hoe heb je de andere 5 componenten in dit proces meegenomen?

De eerste stap die ik in het werkproces heb gezet is schetsen. Ik ben vorm gaan geven aan de tekening door in grote lijnen de bomen, het pad en de achtergrond te gaan tekenen. Hierna ben ik gestart met de achtergrond schilderen. Mijn werkwijze tijdens het schilderen was in het begin iets te voorzichtig. Je zag niet duidelijk het verschil tussen het pad en de voorgrond. Ik ben al snel meer verf gaan gebruiken waardoor het pad mooier naar voren kwam. Nadat ik klaar was met de achtergrond ben ik de bomen gaan schilderen. Ik heb onderzoek gedaan naar verschillende bomen in de herfst door middel van foto`s. Na het onderzoek ben ik gaan mengen. Dit ging eigenlijk beter dan verwacht en ik kwam al snel tot het gewenste resultaat. Wel kreeg ik als tip om de bomen niet als één geheel te verven, maar met verschillende kleuren bruin omdat bomen in het bos ook niet één kleur zijn. Dit heb ik toegepast. Het resultaat hiervan vind ik zelf alleen wat minder omdat je ziet dat dit op het laatste moment is gedaan. De volgende keer wil ik dit beter laten overlopen dus moet ik mijn werkwijze aanpassen.




eindoordeel:


Wat vind je geslaagd? Leg uit.



Ik vind de kleurverloop van de achtergrond geslaagd. De diepte is daardoor goed te zien. Daarnaast vind ik het mengen van de kleuren erg goed gelukt, het heeft een herfstachtige sfeer.


Wat kon beter? Waarom?


De kleurverloop in de bomen vind ik minder goed gelukt omdat je het verschil ziet in wat ik eerder heb gedaan en wat later. Ook vind ik het jammer dat ik een begin heb gemaakt aan het bankje. Hierdoor heb ik het pad nog een keer moeten verven terwijl ik het pad op foto nummer twee mooier vond. Ik had beter geen begin kunnen maken aan het bankje.




Geef van minimaal één door jou gebruikt beeld aan wat de functie is en beschrijf waarom je dat vindt.
Beeld
Functie
Beschrijving
De eerste afbeelding bij beschouwing.
De foto geeft suggestie van diepte.
Door de plaatsing van de bomen, het bankje en het pad ontstaat suggestie van diepte.










Onna, J. v., & Jacobse, A. (2013). In Laat maar zien (p. 56). Groningen/ Houten: Noordhoff Uitgevers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten