maandag 31 oktober 2016

Grafische partituur


Ik heb een grafische partituur gemaakt voor de bovenbouw.
Ik ga de grafische partituur uitleggen aan de hand van de begrippen klank, vorm en betekenis (Lei, Haverkort, & Noordam, 2016).

















Klank
Klankduur:
De klankduur is niet heel duidelijk te zien. Wel is te zien dat alle vakjes even lang zijn waardoor de geluiden even lang duren.
Klankhoogte:
De klankhoogte is aangegeven met hoogteverschillen in de tekeningen. Vakje drie is het enige vakje waarin de klankhoogte constant gelijk blijft.
Klanksterkte:
De klanksterkte is te zien aan de grote van de letters. Hoe groter de letter hoe harder de klanksterkte, hoe kleiner de letter hoe zachter de klanksterkte.
Klankkleur:
Alle vakjes worden met het steminstrument bespeeld.

Vorm
Herhaling:
In eerste instantie is er geen herhaling te zien. Wel zou je dit zelf kunnen toepassen door de partituur twee keer achter elkaar te zetten.
Contrast:
Het contrast is terug te zien in vakje één en drie omdat je daar van een harde klanksterkte naar een zachte klanksterkte gaat.
Variatie:
Er is sprake van variatie omdat er per vakje verschillen zijn tussen toonhoogte en klanksterkte.

Betekenis
Deze grafische partituur kan worden gebruikt als opwarmoefening tijdens een lied over dieren. Het is de bedoeling dat de kinderen eerst gaan ontdekken wat het is. Daarna wordt het begrip grafische partituur verder uitgelegd. Pas als de kinderen weten hoe een grafische partituur werkt kun je aan de slag. De leerkracht doet het eerst een keer voor, de kinderen doen dit klassikaal na. Later kun je dit in kleinere groepjes doen. Dit kun je een paar keer herhalen. Als extra opdracht zou je de kinderen zelf een grafische partituur kunnen laten ontwerpen.

Bibliografie
Lei, R. v., Haverkort, F., & Noordam, L. (2016). Muziek Meester! Amersfoort: ThiemeMeulenhoff.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten